Onze mooie, nieuwsgierige en aaibare geiten

In een vorig artikel hebben wij u voorgesteld aan alle  bewoners van de Kinderboerderij en daarbij opgemerkt dat de geiten een belangrijk deel uitmaken van de boerderijbewoners. Wij willen u iets meer vertellen over deze in al hun verscheidenheid mooie, nieuwsgierige en aaibare dieren.

In het najaar, in de maanden oktober en november  gaan onze dames logeren bij een mooie ram of bok. Dit gebeurt meestal op vaste adressen, zoals andere kinderboerderijen.

Onze dames gaan verdeeld over deze maanden volgens de planning naar de dekadressen. Meestal vindt de bevruchting al snel plaats, maar ze blijven 6 weken zodat er in ieder geval nog 1 cyclus voorbij is en we zeker zijn dat de dekking gelukt is, waarna ze weer naar de boerderij terugkomen. Daar voldragen ze hun zwangerschap en worden tijdens deze periode extra geobserveerd.

De dieren bevallen gemiddeld na ongeveer 150 dagen zwangerschap. Intussen wordt de “kraamkamer” in orde gebracht met veel vers stro en een warmtelamp. In het voorjaar kan het namelijk nog behoorlijk koud zijn en kunnen de babygeiten deze extra warmte goed gebruiken. Als de kleintjes goed drinken bij hun moeder gaan ze bij goed weer al heel snel naar buiten en kunnen we genieten van hun “bokkensprongetjes”.

De bevallingen worden begeleid door Karin. Als er extra hulp nodig is, zoals bij een stuitligging of een overdwarse ligging in de baarmoeder, wordt ze door onze voorzitter Jan de Kok geassisteerd. Bij uitzonderlijk moeilijke bevallingen wordt de hulp ingeroepen van de veearts , maar dit is gelukkig nog nooit nodig geweest.

De laatste geboorte op de boerderij was een schaapje op 29 mei en was het kindje van Teuntje.  In totaal werden er dit jaar 14 lammeren geboren.

In de loop van het jaar wordt er gekeken welke geitjes op de boerderij kunnen blijven. De lammeren die hier niet blijven, worden aan particulieren verkocht of gaan naar een andere kinderboerderij.

Nog een laatste leuk nieuwtje: sinds vorige week donderdag is er op de kinderboerderij een Nubisch geitje te bewonderen. Zij is afkomstig van kinderboerderij de blijde wei in Rotterdam.

Zoals u kunt lezen is er altijd iets te beleven en is het zeer de moeite waard de kinderboerderij regelmatig een bezoekje te brengen.

Wilt u misschien ook vrijwilliger of Vriend van de Stichting Kinderboerderij “De Plantage” worden, kunt u mailen naar: kinderboerderijdeplantage@gmail.com of bellen naar 078 6999755/06 13554364

Het bestuur van de Stichting Kinderboerderij “De Plantage” Alblasserdam