Geschiedenis van de Kinderboerderij

Eind jaren 1930, de crisisjaren vóór de 2e wereldoorlog, kreeg een vooraanstaand landschapsarchitect, de heer J.T.P. Bijhouwer, van het gemeentebestuur van Alblasserdam het verzoek om in het centrum van het dorp een recreatieterrein te ontwerpen.

Op 2 april 1940 diende hij zijn ontwerp in. De werkzaamheden zouden in dat jaar in het kader van de werkverschaffing worden uitgevoerd. Door het uitbreken van de 2e wereldoorlog ging het project echter niet door.

 

In het begin van de jaren vijftig kwam het groene recreatiegebied er toch, tussen de Plantageweg en de H.J. de Haanstraat.

Op 26 juni 1954 werd op het terrein een muziektent in gebruik genomen en daar werden regelmatig concerten door de plaatselijke muziekverenigingen gegeven. Tot september 1973, want toen werd de muziektent helaas afgebroken.

Inmiddels werd een deel van het recreatiegebied door een aantal herten bevolkt. De naam “Het Hertenkamp” werd een begrip in Alblasserdam en ook nu wordt de oude locatie langs de Plantageweg  nog steeds door velen met deze naam aangeduid.

 

In 1990 besloot het gemeentebestuur om het Hertenkamp grondig te renoveren en het gebied toegankelijker te maken voor het publiek.

Op 27 april 1991 werd het “kamp” heropend en kreeg de naam “De Plantage”. Het moest een kinderboerderij worden en daarin pasten geen herten meer.

De herten kregen een andere behuizing in Rotterdam en andere dieren gingen de kinderboerderij bevolken.

 

De toenmalige aannemer W(im).F. de Jong schonk een aantal dieren, zoals geiten, schapen, ganzen, eenden e.d. en ook de minipony “Evert”. De kinderboerderij nieuwe stijl was geboren.

 

Bijna was de kinderboerderij in 2008 de dupe geworden van gemeentelijke bezuinigingen, maar o.m. door de vele protesten uit de burgerij sprak de gemeenteraad zich tegen de sluiting uit. Wel moest er qua organisatie en beheer het nodige gaan veranderen. Het moest een volwaardige kinderboerderij worden waar vrijwilligers aan de slag zouden kunnen.

 

Er werden twee ambities uitgesproken, t.w. van dierenweide naar kinderboerderij en meer openstelling voor jong en oud.

Daartoe werd op 27 april 2009 de Stichting Kinderboerderij Alblasserdam (SKA) opgericht.

 

Het huidige bestuur van de stichting bestaat uit:  Jan de Kok, voorzitter, Gonnie Verboom, secretaresse en Renee Kranendonk, penningmeester.

Daarnaast is Karin Steehouwer als beoogd beheerder in dienst van de kinderboerderij  genomen dit jaar en zijn er ongeveer 25 vrijwilligers werkzaam. Samen zorgen zij er voor dat de dieren goed worden verzorgd en dat jong en oud van de dieren kunnen genieten.

 

De kinderboerderij is zondag en maandag gesloten.

De openingstijden van de overige dagen zijn:

Dinsdagmorgen van 10.00 – 11.30 u  ;  woensdag- en donderdagmiddag van 13.30 – 16.30 u ; vrijdag van 10.00 – 16.30 u en zaterdagmiddag van 13.30 – 16.30  u.

 

Het bestuur van de Stichting Kinderboerderij “De Plantage” Alblasserdam

E-mailadres: kinderboerderijdeplantage@gmail.com , tel.: 078 6999755/

06 13554364